Dat hangt helemaal af van waar in de Middellandse Zee of in welke jachthaven u wilt liggen, en ook of de ligplaatsbezitters hun ligplaats aan een andere schipper mogen verhuren, maar een ligplaats van 15 meter in bijvoorbeeld Marina Duquesa aan de Costa del Sol kost ongeveer 10.000 euro per jaar, maar in Puerto Banús kan dat oplopen tot 16.000 euro of zelfs meer.
Dit hangt ook af van welk deel van de Middellandse Zee, welk land, welke regio in dat land en welke jachthaven. Er zijn geen vaste of standaardprijzen, maar ze kunnen aanzienlijk verschillen. Een ligplaats van 12 meter in een jachthaven met bijvoorbeeld nog 10 jaar concessie zou meer dan 40.000 euro kosten, maar veel meer in een jachthaven met nog 25 jaar concessie. In deze gevallen kan een ligplaats van 12 meter meer dan 90.000 euro of zelfs meer kosten. Naast de kosten voor de ligplaats moet in de meeste gevallen ook een jaarlijkse onderhoudsvergoeding worden betaald. Een typische ligplaats van 15 meter kost tussen de 3.000 en 4.000 euro per jaar en een ligplaats van 12 meter tussen de 2.000 en 3.000 euro per jaar.
In de meeste jachthavens heeft elke jachthavenexploitant met de betreffende overheid overeenstemming bereikt over de bouw/exploitatie van een jachthaven voor een bepaalde periode. In het verleden werd de duur van de overeenkomst (concessie) overgelaten aan de individuele exploitant/overheid. Dat is inmiddels veranderd. In Spanje bijvoorbeeld hebben alle nieuwe havens over het algemeen een vaste concessie van 30 jaar.
De betreffende overheden hebben een aantal mogelijkheden. Ze kunnen met de bestaande jachthavenexploitant onderhandelen over een nieuwe concessie, of een aanbesteding uitschrijven voor een selectie van andere jachthavenexploitanten. Sommige Spaanse jachthavens hebben bijvoorbeeld onlangs het einde van hun concessieperiode bereikt, maar er zijn afspraken gemaakt om de specifieke einddatum van hun concessie met een kortere periode te verlengen.
Wanneer u een ligplaats koopt, koopt u in feite het recht om die ligplaats te gebruiken tot de einddatum van de concessie. In theorie moet u de ligplaats dan teruggeven aan de exploitant, maar in werkelijkheid bent u een zittende huurder, dus is het logisch dat u als eerste keuze krijgt om de ligplaats terug te kopen tot de volgende concessie-einddatum. In de jachthavens waar de concessie is verlengd, hebben bestaande ligplaatshouders de mogelijkheid gekregen om hun einddatum te verlengen, sommigen tegen betaling van een nominaal bedrag en anderen zonder iets te betalen.
Dit hangt af van het land waar de ligplaats en de jachthaven zich bevinden, maar over het algemeen worden er belastingen of overdrachtskosten in rekening gebracht. Het hangt ook af van het type jachthaven. In sommige gevallen gaat het alleen om een contract met de haven, in andere gevallen om een juridische procedure waarbij lokale notarissen betrokken zijn, in welk geval u een eigendomsakte krijgt, of in Frankrijk aandelen in de jachthaven. Bij de aankoop van een ligplaats in particulier bezit moet u rekening houden met ongeveer 10% extra voor deze kosten en eventuele notariskosten, maar als u een ligplaats in een nieuwe jachthaven koopt, moet u ook btw betalen, die kan oplopen tot 21%.
Zoals gezegd moet u ook jaarlijkse gemeenschappelijke kosten betalen, maar ook dit is afhankelijk van de jachthaven waar de ligplaats zich bevindt. Neem bij twijfel contact met ons op.p>
Er zijn verschillende redenen waarom mensen hun ligplaatsen kopen in plaats van huren. Ten eerste is kopen goedkoper dan huren. Ten tweede heeft u zekerheid van behoud van uw ligplaats door deze te kopen en ten derde bent u niet afhankelijk van de jachthaven door elk jaar te moeten voldoen aan hogere huurprijzen. U kunt meer over dit onderwerp lezen door hier te klikken.
In een groot aantal jachthavens is dat niet mogelijk, maar er zijn er ook enkele waar dat wel kan. In jachthavens waar dat wel is toegestaan, kunt u een privéligplaats huren tegen een lagere prijs dan de jachthaven zou vragen, maar in jachthavens waar dat niet is toegestaan, moet u uw ligplaats rechtstreeks bij de jachthaven reserveren en betalen.
In de meeste jachthavens moet uw boot binnen de afmetingen van de ligplaats vallen, dus voor een boot van bijvoorbeeld 15,25 meter lang moet u een ligplaats nemen die een maat groter is. In sommige jachthavens is dat een ligplaats van 16 meter, maar in andere betekent dat een ligplaats van 18 meter. Net zo belangrijk is de breedte van het vaartuig. Een boot met een breedte van 4,75 meter wordt over het algemeen niet toegelaten op een ligplaats van 4,5 meter breed en in sommige jachthavens moet de totale breedte van een boot ook de stootranden omvatten.
Er zijn veel booteigenaren die hun ligplaats verhuren, sommigen al vele jaren, maar hoe langer u een ligplaats huurt, hoe meer u uiteindelijk betaalt, in tegenstelling tot wanneer u de ligplaats koopt en de vaste kosten kent. Het is vergelijkbaar met het huren van een huis in plaats van het kopen ervan. Als u huurt, betaalt u de verhuurder en aan het einde van de huurperiode heeft u niets. Als u een ligplaats koopt, zelfs als u deze tot het einde van de concessieperiode behoudt, heeft u misschien de helft betaald van wat u voor het huren van exact dezelfde ligplaats zou hebben betaald. En als u deze op een gegeven moment verkoopt, kunt u ook een deel van uw initiële investering terugverdienen, waardoor uw totale ligplaatskosten nog lager uitvallen.
Dat hangt helemaal af van waar uw boot vandaan komt en waar in de Middellandse Zee u wilt verblijven. Kleinere vaartuigen kunnen over land worden vervoerd, of zelfs per schip. U kunt er ook voor kiezen om uw boot zelf te vervoeren. In dat geval kunnen wij een RYA-gekwalificeerde schipper regelen die u begeleidt en onderweg training geeft.
Dat hangt helemaal af van de gekozen haven. In sommige gevallen sluit u een contract rechtstreeks met de haven, in andere gevallen is het net als het kopen van een onroerend goed en krijgt u een koopakte. In beide gevallen kunt u het beste 10% extra rekenen voor belastingen en eventueel een advocaat die de transactie voor u afhandelt.
De meeste jachthavens zijn zeer veilige plaatsen om een boot te stallen. Videobewaking is slechts een onderdeel van de beveiligingsvoorzieningen, naast voortdurende bewaking door het personeel van de jachthaven. Ik moet zeggen dat ik mijn boot al meer dan 25 jaar in de Middellandse Zee heb liggen en nog nooit iets van mijn boten is gestolen of door derden is beschadigd. Toen ik een boot in het Verenigd Koninkrijk had, is er twee keer ingebroken.
De faciliteiten zijn erg goed. Welke jachthaven u ook kiest, alle normale voorzieningen zoals toiletten, wasserette, wifi en scheepswerf zijn binnen handbereik. Sommige jachthavens hebben zwembaden en de meeste hebben lokale winkels, restaurants enz., allemaal binnen de grenzen van de jachthaven. De faciliteiten zijn erg goed. De faciliteiten zijn erg goed. De faciliteiten zijn erg goed. De faciliteiten zijn erg goed. De faciliteiten zijn erg goed.